Forside » Nyheder » Inger Støjberg besøger flygtninge i tre jyske virksomheder

Inger Støjberg besøger flygtninge i tre jyske virksomheder

En fødevareproducent, en toiletsædeproducent og en detailvirksomhed – hvilke erfaringer har de gjort sig med at have flygtninge i beskæftigelse? Det var dagsordenen i mandags, da udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg var på besøg hos tre jyske virksomheder.

Hos en af virksomhederne, fødevareproducenten HKScan Denmark i Vinderup, ansatte man 11 flygtninge i praktik i maj 2016. Siden da er fire af dem blevet ansat i ordinært arbejde, og formålet med besøgene er netop at høre virksomheders erfaringer med, hvad der virker og ikke virker i integrationen af flygtninge på arbejdspladsen.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg siger:

”Det er jo positivt, at vi ser en markant stigning i antallet af flygtninge med tilknytning til arbejdsmarkedet. Det viser, at vores politik begynder at virke. Derfor vil vi også gerne ud i landet og se, hvad der virker i forhold til at få flygtninge i almindeligt arbejde, så de over tid kan forsørge sig selv. For det er min klare holdning, at et job er den bedste vej til at blive integreret i det danske samfund.”

De to andre virksomheder på turen var toiletsædeproducenten Pressalit A/S i Ry og Bilka i Kolding. Besøgene er en del af den virksomhedsturné, som Inger Støjberg gennemfører henover foråret og sommeren i fællesskab med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

Fælles for virksomhederne er, at de mener, at IGU-forløb er ressourcekrævende, men også at de får god arbejdskraft ud af eleverne, som kan ende med efterfølgende at komme i almindeligt arbejde. Noget, der ifølge virksomhederne kan gøres nemmere, er de administrative opgaver, når fx et IGU-forløb skal oprettes. Et af formålene med virksomhedsturnéen er netop at indsamle sådanne erfaringer, så de to ministre i fællesskab kan evaluere og se på, hvordan de kan tackle udfordringerne, og hvordan det kan gøres nemmere for virksomhederne at ansætte flygtninge.

22 forskellige nationaliteter

Det første stop på turen var hos HKScan Denmark i Vinderup. Her har de 22 forskellige nationaliteter ansat, og ca. 40 pct. af medarbejderne er af anden etnisk baggrund. Virksomheden har i mange år haft flygtninge ansat og har fokus på at ansætte folk fra forskellige lande.

I maj 2016 bød de velkommen til 11 praktikanter. Af dem fortsatte syv i ansættelse med løntilskud, mens fire i dag er blevet fastansat på ordinære vilkår. De fire er primært fra Syrien. Virksomhedens store fokus på integrationsindsatsen er først og fremmest for at styrke muligheden for at kunne rekruttere medarbejdere.

Fodgaengerovergang-712x450.png

Her er Inger Støjberg og Troels Lund Poulsen på rundtur på HKScan Denmarks fabrik.

Tæt samarbejde med Jobcenter Skanderborg

Hos det næste stop på turen, Pressalit A/S i Ry, har man fastansat fem flygtninge af de 19, der var i virksomhedspraktik eller arbejde med løntilskud i 2016. Virksomheden har i øjeblikket to flygtninge ansat i Integrationsgrunduddannelse (IGU), som under besøget fortalte om deres oplevelser med at komme til Danmark og med at komme i arbejde. Pressalit forventer at ansætte yderligere to IGU-elever til august.

Grunden til virksomhedens gode erfaringer med flygtninge er et tæt samarbejde med Jobcenter Skanderborg. Sammen har de bl.a. udviklet et branchepakkekoncept, der gør det nemmere at målrette ledige flygtninges kompetencer med virksomhedens behov for arbejdskraft.

Kage-712x450.png

De to ministre blev hos Pressalit A/S budt på branchepakke-kage.

Elever skal i praktik før IGU for at undgå frafald

Det sidste stop på turen var hos Bilka i Kolding. Bilka har pt. 15 IGU’ere ansat, herunder fire i Kolding. Her er Omar og Ahmad ansat, og dem fik ministrene mulighed for at snakke med om deres forløb under besøget. Målet for Bilka er at få eleverne videre på en elevuddannelse, så de bliver faglærte. For at undgå frafald under IGU-forløbene skal alle flygtninge 13 uger i virksomhedspraktik, før de ansættes i IGU-forløb.

Hos Bilka har man en fast aftale med Jobcenter Kolding om fire pladser til virksomhedspraktik for flygtninge, der lige er kommet til landet, og 12 pladser til virksomhedspraktik eller arbejde med løntilskud for ledige på integrationsydelse.

Inger-Omar-Ahmad-712x450.png

Inger Støjberg fik mulighed for at hilse på Ahmad og Omar, der er i IGU-forløb hos Bilka i Kolding.

Sidst opdateret 14/06 2017