Forside » Nyheder » Hver fjerde IGU-virksomhed er nordjysk

Hver fjerde IGU-virksomhed er nordjysk

Nordjylland er den region, der har været bedst til at ansætte flygtninge som led i den nye integrationsgrunduddannelse (IGU).

Region Nordjylland er kravlet op på 31 virksomheder med IGU-job til flygtninge. Særligt i de seneste to måneder, hvor 15 nye virksomheder er kommet til, har regionen lagt sig forrest i feltet. Det viser de seneste tal fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI).

Bygge- og transportbranchen er godt med

Især bygge- og transportvirksomheder er gode til at tage flygtninge til sig. De står noteret for ti ud af de 31 nordjyske virksomheder med IGU-forløb.

En af de første virksomheder til at melde sig på banen var Brovst Malerfirma. Her manglede malermester Alex E. Thomsen arbejdskraft, og gennem kommunen fik han ansat en syrisk flygtning, Mohamad, under IGU-ordningen. Det har givet virksomheden tiltrængt og kvalificeret arbejdskraft, lyder det fra Alex E. Thomsen:

”Jeg manglede arbejdskraft, hvilket man ofte ser i malerbranchen. Så jeg kontaktede bare kommunen, som hurtigt satte mig i forbindelse med Mohamad, og nu har jeg fået en pligtopfyldende medarbejder, som er virkelig god med sine hænder, og som passer rigtig godt ind i virksomheden.”

Man kan forme sine medarbejdere

Alex E. Thomsen mener, at fordelen ved IGU ligger i, at han selv kan være med til at forme sine medarbejdere. Mohamad kan ikke meget dansk endnu, men gennem arbejdet lærer han hurtigt, og at virksomheden allerede har tre syrere ansat, er en stor hjælp for integrationen af Mohamad på arbejdspladsen.

”Fordelen er, at jeg så at sige kan uddanne mine medarbejdere til de ting, jeg har brug for i virksomheden. Det kan være en udfordring en gang imellem, at Mohamad ikke kan dansk, men han gør meget for at lære det, og det er også en hjælp, at de andre syrere kan oversætte for ham, når det hele går lidt hurtigt,” siger Alex Thomsen.

Fakta

Integrationsgrunduddannelsen, IGU, blev aftalt med arbejdsmarkedets parter i foråret 2016. IGU skal være en trædesten til et rigtigt arbejde for flygtninge og familiesammenførte. IGU-forløbet varer i to år. Virksomheden tilbyder en lønnet praktikplads og får bonus fra staten og opkvalificeringen betalt. Kommunen skal tilpasse sprogundervisningen til jobbet – ikke omvendt.

Der var pr. 31. januar aftalt i alt 176 IGU-forløb i ca. 100 virksomheder landet over.

IGU er et blandt flere redskaber, der skal hjælpe flygtninge med at komme i arbejde. Foruden at komme i et ordinært job kan flygtninge komme i virksomhedspraktik og i ansættelse med løntilskud.

Dobbelt så mange som tidligere kommer nu i virksomhedspraktik eller får ansættelse med løntilskud. Tallet er steget fra 15 % i juni 2015 til 32 % i december 2016 blandt de ydelsesmodtagere, der er omfattet af integrationsprogrammet (i alderen 16-64 år). Det betyder, at der nu er over 5.000 personer omfattet af integrationsprogrammet, som er i virksomhedspraktik, og at flere end 1.000 er ansat med løntilskud.

Yderligere oplysninger

Presseansvarlig i Styrelsen for International Rekruttering og Integration, Jesper Wodschow Larsen, tlf. 72 14 21 00, jwl@siri.dk

 

Sidst opdateret 07/02 2017