Forside » Hvad gør andre? » IGU-cases » Danfoss: Fremskridt kan ses lynhurtigt

Danfoss: Fremskridt kan ses lynhurtigt

Danfoss gav sig selv en rigtig udfordring, da de tog imod en IGU-elev, som ikke kunne tale engelsk og kun meget lidt dansk.

Danfoss-IGU"Der er rigtig meget snak om IGU, men vil gerne gøre noget ved det. Vi har prøvet rigtig mange ting igennem årene, så vi har erfaringen til også at løfte store udfordringer.” - Burkhard Winski, HR Senior Specialist.

I februar 2017 begyndte Abir Sulaiman i virksomhedspraktik i administrationen hos industrikoncernen Danfoss i Sønderborg. Hun er 29 år og oprindeligt fra Syrien, hvor hun har arbejdet med regnskab på en café.

Før hun flygtede til Danmark læste hun økonomi på universitetet i Damaskus, men hun har ikke færdiggjort sin uddannelse. Hos Danfoss så Burkhard Winski nogle muligheder i, at Abir Sulaiman kunne begynde i et IGU-forløb, men det var nødvendigt med en forudgående praktik for at vurdere, om der var et godt fagligt og socialt match.

Da Abir Sulaiman begyndte hos Danfoss, var der nemlig den væsentlige udfordring, at hun ikke kunne tale engelsk og kun meget lidt dansk.

Praktik før IGU

”Det var en stor udfordring at starte Abir op, som hverken taler dansk eller engelsk. Men hun har et fagligt potentiale og en vilje, som gør, at jeg tror på, at hun ret hurtigt kan løse relevante administrative opgaver hos os i HR. Samtidig med, at hun hurtigt kan tilegne sig sprog via sit arbejde,” siger Burkhard Winski.

De første to dage i praktikken havde Abir Sulaiman tolk med, men derefter var hun og de nye kollegaer hos Danfoss overladt til sig selv. De sproglige fremskridt viste sig dog lynhurtigt, og 1. april vekslede Abir Sulaiman praktikken til et IGU-forløb, hvor hun bliver uddannet som kontormedhjælper, hvis hun gennemfører.

”De første par dage var det med fagter og Google Translate, vi kommunikerede, men hun viste et rigtig godt gåpåmod, og det var også et krav fra vores side: Hun skal virkelig have viljen til at lære sproget og opgaverne. Og det har hun også," siger Burkhard Winski.

Gør det klart, hvad I forventer af hinanden

Han understreger, at det var rigtig vigtigt at have en klar forventningsafstemning med Abir Sulaiman, så hun var klar over, hvad hun gik ind til, og hvad det kræver af hende.

”Hun vokser og vokser. Der sker noget hele tiden, og både sprogligt, socialt og opgavemæssigt er der fremskridt. Hun er blevet kastet for løverne, og nogle gange er det bare den eneste måde at gøre det på,” siger Burkhard Winski.

Til at begynde med fik Abir Sulaiman nogle meget enkle arbejdsopgaver med bl.a. at oprette og scanne dokumenter samt registreringsopgaver. Målet er, at hun lærer Microsoft Office-pakken godt at kende, samt at hun lærer at tale dansk og også gerne engelsk.

Instruktionsvideoer på Youtube har også været en god hjælp, når Abir Sulaiman skulle lære nye funktioner i Office-pakken.

En kontorelev hos Danfoss har derudover fået til opgave at hjælpe Abir Sulaiman med at blive fortrolig med sit arbejdsområde og i at falde godt til på arbejdspladsen. Det har ifølge Burkhard
Winski været med til at sætte yderligere skub i den gode udvikling.

”Heldigvis er det også en medarbejder, som gerne vil hjælpe, og som har overskuddet til at gøre det. Det er rigtig vigtigt, at også de andre kollegaer på arbejdspladsen er med på, at det her er noget, vi skal,” slutter Burkhard Winski.

Et godt råd fra Danfoss

Sørg for, at der er en eller to medarbejdere i afdelingen, som er indstillede på at hjælpe, og hav tålmodighed.

Ordninger

  • Virksomhedspraktik
  • Tolk
  • IGU
Sidst opdateret 27/09 2017