Forside » Hvad gør andre? » Historier fra hele landet » VST Industries: Et par syriske svejsehænder rigere

VST Industries: Et par syriske svejsehænder rigere

Hos VST Industries har man valgt at hjælpe med at få flygtninge i arbejde og har nu Mohammed ansat med løntilskud. Værkstedshumor og viljen til at vise sit værd afbøder sprogknuder og overgangen til nye arbejdsmetoder.

VST-715x300.png

Hos VST Industries A/S fremstilles specialkonstruktioner i stål og aluminium, og Mohammed er med til det meste. På baggrund af sin syriske erfaring med at svejse stålspær, kombineret med et svejsekursus fra Teknisk Skole og kontinuerlig danskundervisning, indgår 40-årige Mohammed i det ståltekniske arbejde på lige fod med alle andre. Og den indledende virksomhedspraktik er nu vekslet til en løntilskudsstilling.

Fra centimeter til millimeter

Lige siden Mohammed blev tilknyttet VST Industries, har maskintekniker Ingolf Vanting været hans kontaktperson og sidemandsoplærer:

– Altså, viljen til at arbejde har aldrig fejlet noget. Mohammed hænger virkelig i. Men det er klart, at sproget volder problemer, og han skal finde ind i, hvordan vi arbejder her. I Syrien arbejder man for eksempel med centimeter. Vi arbejder med millimeter, forklarer Ingolf Vanting.

– Forskellene gør, at Mohammed er bekymret for at gøre noget forkert, så han stiller mange spørgsmål. Og siger måske ja, selvom han ikke helt har forstået. Jeg ser det som en oplæringsfase, der skal investeres, før han tjener sin løn hjem.

God værkstedshumor

Når sproget ikke slår til, er der heldigvis tegninger at ty til. Og så er jysk lune en vigtig komponent i at flytte samarbejdet fremad:

– Mohammed udfører alle de typer af opgaver, han kan. Jeg tjekker så efter, at det hele er, som det skal være. I den gåen til og fra går vi og laver lidt fis og ballade med hinanden. Han er altid glad og giver og får af samme skuffe som alle andre – og så glider tingene nu engang mere gelinde, mener Ingolf Vanting.

En kontaktperson er central

Spørger man Ingolf Vanting til råds om, hvad han vil anbefale andre virksomheder, der tager flygtninge ind i forløb, falder svaret prompte:

– Det er vigtigt at tilknytte en kontaktperson. Gerne, så kontaktperson og flygtning arbejder sammen to-og-to om opgaverne. Og så er det væsentligt at tage sig tid til instruktionen, så den bliver forstået – også når man har travlt.

Investering i kvalificeret arbejdskraft

VST Industries ligger i Lem, Ringkøbing-Skjern Kommune, og det er i perioder svært at skaffe kvalificeret arbejdskraft fra lokalområdet. Derfor har virksomheden blandt andet polske medarbejdere ansat.

– Vi mærker, at der er mangel på arbejdskraft, og i den situation er ordninger, som den Mohammed er her på, en hjælp. Når først sproget og rutinen falder på plads, kommer regnestykket til at gå op, siger Ingolf Vanting.

Fakta

VST Industries A/S

  • Metalindustrien – stålteknik
  • Etableret i 2003
  • Ligger i Lem, Ringkøbing-Skjern Kommune
  • Ca. 20 ansatte

Hent denne case i printvenlig version (pdf)

Sidst opdateret 16/03 2017
Navigation