Forside » Hvad gør andre? » Historier fra hele landet » Stoko Plast: "Det er tosset ikke at gøre det igen"

Stoko Plast: "Det er tosset ikke at gøre det igen"

Direktør Morten Wulff Larsen erkender, at det var med en vis portion vestjysk skepsis, at han ansatte syriske Firas i praktik i sin virksomhed Stoko Plast. Men de tvivlende tanker er siden blevet gjort til skamme.

Stokoplast-715x300.png

Tre af verdens største lastbilsproducenter henter vigtige komponenter i den vestjyske by Lem. Her producerer virksomheden Stoko Plast udvendige solskærme og vindskærme til lastbiler, og kunderne tæller blandt andre DAF, MAN og Mercedes.

Stokoplasts 20 medarbejdere, der alle er ufaglærte, fik i januar 2016 selskab af syriske Firas, som flygtede til Danmark i efteråret 2014. I dag bor Firas i Ringkøbing, hvorfra han dagligt tager turen på de knap 14 kilometer til arbejdspladsen i Lem.

Ikke som de andre

35-årige Firas er i første omgang ansat i praktik i Stoko Plast, hvor han er tilknyttet produktionen.

− Firas skal igennem tre produktionsområder i Stokoplast – flambering, formning og CNC-fræsning. Han har været igennem de to første og skal snart til at arbejde med CNC-fræsning. Han gør det rigtig godt, og både hans kolleger og jeg selv er positivt overraskede over ham. Firas har hurtigt vundet kollegernes respekt, fortæller Morten Wulff Larsen, der er direktør i Stoko Plast, og uddyber:

− Firas er ikke som mange af de andre praktikanter, man hører om, og jeg var da også lidt skeptisk i begyndelsen. Men han er flittig, loyal og pligtopfyldende. Han møder ind med et smil hver eneste dag og gør, hvad han bliver bedt om, siger Morten Wulff Larsen.

Integration 24/7

I Stoko Plast oplever både Firas' kolleger og chef, at han går til hånde med et engagement ud over det sædvanlige. Det gælder både i og uden for arbejdstiden. Om aftenen går Firas på sprogskole, hvor han får gode karakterer, specielt i mundtlig dansk. Desuden er han aktiv deltager på frivillige sprogcaféer, hvor han både træner sit eget sprog og hjælper andre med at beherske de flade danske a'er og særlige vokaler. De mundtlige kompetencer bliver han tvunget ud i at træne på arbejdspladsen.

− Ved formning af skærme står man to og to, og der skal være en meget tæt dialog mellem de to medarbejdere for, at produktionen bliver udført korrekt. Så der er det nødvendigt, at Firas kan tale og gøre sig forståelig på dansk, siger Morten Wulff Larsen.

Bedre til bogstaver

Firas bakser med at få det skriftlige, danske sprog helt på plads, fortæller Morten Wulff Larsen. Men også her oplever direktøren en ihærdig indsats fra sin praktikant.

− Stoko Plast er ISO-certificeret. Det betyder, at alt er beskrevet i dokumenter, som medarbejderne kan gå hen og kigge i. Derfor er det også vigtigt, at Firas bliver bedre til skriftlig dansk. Vi har givet ham nogle instruktionsbøger med hjem, som han har læst i, så han gør virkelig en indsats for at tæmme det skriftlige sprog også, siger Morten Wulff Larsen.

Et godt sammenhold

Det er ikke kun Stoko Plast, der er glad for Firas – Firas selv er også glad for arbejdet i virksomheden.

− Det er rigtig godt at arbejde i Stoko Plast, jeg er meget glad for det. Jeg er blevet taget rigtig godt i mod, og jeg har en god chef og nogle gode kolleger. Vi snakker sammen i pauserne, og vi spiser frokost sammen, fortæller Firas.

Fra praktik til løntilskud

Praktikaftalen mellem Stoko Plast og Firas kom i stand, efter Morten Wulff Larsen blev kontaktet af jobkonsulent Søren Swabe Bank fra Ringkøbing-Skjern Kommune.

− Det var et tilbud, som kommunen kom med, og det ville jeg gerne prøve. Samarbejdet med jobkonsulenten har fungeret rigtig fint. Det har været nemt, og jeg har fået den information, jeg skulle bruge. Der har ingen overraskelser været undervejs, siger Morten Wulff Larsen.

− Det har været spændende at få Firas ind i virksomheden, og det er første gang, vi har taget en flygtning ind. Jeg vil ikke afvise, at vi kunne finde på at tage flere flygtninge ind. Det er tosset ikke at gøre det igen, nu da vi har god erfaring med Firas, konkluderer Morten Wulff Larsen.

Firas kan, hvis han fortsætter med sit gode arbejde, se frem til at blive ansat i løntilskud i Stoko Plast, tilføjer Morten Wulff Larsen.

Fakta

Stoko Plast A/S

  • Produktion af solskærme og vindskærme til lastbiler
  • Etableret i 1965
  • Ligger i Lem St. i Ringkøbing-Skjern Kommune  
  • Ca. 20 ansatte

Hent denne case i printvenlig version (pdf)

Sidst opdateret 20/12 2016
Navigation