Forside » Hvad gør andre? » Historier fra hele landet » Norisol: 'De nye' falder til på rekordtid

Norisol: 'De nye' falder til på rekordtid

Hani er 22. Faras er 19. De er brødre og kom til Danmark for halvandet år siden som flygtninge fra Syrien. Deres fars titel som tømrermester banede den tilfældige vej ind i multidisciplinselskabet Norisol – en vej, som har vist sig at være helt rigtig for alle parter.

Norisol-715x300.png

Norisol er blandt de virksomheder, der gerne vil yde en aktiv indsats for at få flygtninge integreret i det danske samfund, og som samtidig ser virksomhedsforløb for flygtninge som en god mulighed for at rekruttere medarbejdere i en branche med mangel på arbejdskraft. Selskabet har derfor oprettet praktikstillinger i flere afdelinger rundt om i landet, og i Frederikshavn-afdelingen tog man i foråret 2016 imod to nye, unge mænd af syrisk herkomst, som var klar til at trække i arbejdstøjet. De var nye i landet, nye i sproget og nye på arbejdsmarkedet. Men i dag vil Norisol ikke af med de to unge mænd, som slet ikke er så nye og fremmede mere. Tværtimod.

Syriske mænd med dansk humor

Bruno Bülow er værkfører i Norisol Interiør og samtidig Hani og Faras’ nærmeste kontaktperson. Han prioriterer, at de unge mænd lærer jargonen og arbejdsgangen på en dansk arbejdsplads. Netop den skæve, danske humor, som Bruno umiddelbart ville kategorisere som en kulturel barriere mellem brødrene fra Syrien og det arbejdende folk fra Nordjylland, faldt hurtigt til jorden og blev gjort til skamme.

– Deres humor er utrolig dansk. Hani og Faras forstår den og griner med, og de falder i det hele taget rigtig godt ind. De er et par meget behagelige, unge fyre, som er glade og smilende, og som charmerer sig ind overalt. Alle de har mødt på deres vej – også dem som i starten havde nogle forbehold – har de vadet lige ind i med træsko på, fortæller Bruno Bülow.

Hani og Faras vil snakke dansk

I den første del af brødrenes praktikforløb i Norisol brugte Hani og Faras tre af ugens dage på den danske skolebænk. De resterende to gik med forskelligartede arbejdsopgaver i interiørdelen af Norisol. Skolen – og dét at møde så mange forskellige mennesker – har virkelig sat skub i de syriske brødres danske sprogkundskaber.

– Hani og Faras vil allerhelst snakke dansk. Også med hinanden. Og de snakker slet ikke arabisk herude mere, som de selvfølgelig var nødt til i starten. De er lærenemme, men især deres velvilje og motivation for at lære dansk er meget imponerende og er kommet dem til gode.

Stor indsats for at falde til

Norisol afholder hvert halve år noget så dansk som ’pølsemøder’. Som navnet indikerer, består ’pølsemøderne’ af store, fælles informationsmøder og af hotdogs – nu naturligvis også med kyllingepølser på grillen. Ifølge Bruno Bülow deltog Hani og Faras på mødet på samme vilkår som resten af medarbejderstaben, de sludrede med den administrerende direktør over en kyllingehotdog, og straks efter mødet tog brødrene selv initiativ til at blive en del af Norisols interne facebook-gruppe.

Vi skal forstå hinanden

En god kontaktperson i opstarten af et praktikforløb som Hani og Faras’ er et råd, Bruno vil give videre til andre virksomheder. Derudover har det været helt essentielt for ham at sikre sig, at Hani og Faras har forstået alt, hvad der er blevet sagt – men vigtigst af alt hensigten bag det sagte. Især når det gælder kritik.

– Det er i orden at få kritik for sit arbejde, men det er ikke i orden at få kritik for, hvem man er – for hudfarve eller for religion. Herude tager vi ikke specielle hensyn til brødrene arbejdsmæssigt. Men det er vigtigt, at de kender den tydelige forskel i kritikken, forklarer Bruno Bülow, som samtidig roser Hani og Faras’ ihærdighed og arbejdsindsats til skyerne.

En opfordring om åbne døre

Hani og Faras’ far er tømrermester. Derfor begyndte deres praktikforløb helt naturligt i Norisols interiørdel hos Bruno Bülow. Planen er, at Hani og Faras skal i praktikforløb på fuld tid, og at de efter sommerferien fortsætter i ordinære løntilskudsstillinger eller det nye IGU-forløb. To mentorer i andre afdelinger har netop meldt sig på banen for at hjælpe og støtte Hani og Faras i den videre praktik, men Bruno Bülow slipper ikke brødrene helt. Hans dør står lige så åben, som den altid har gjort, og han opfordrer andre virksomheder til også at åbne deres.

Bruno Bülow oplever positivitet og god respons, når Hani og Faras er med ude hos Norisols kunder. Derfor håber han, at andre virksomheder også vil give flygtninge mulighed for et praktikforløb, der uden tvivl gør integrationen nemmere.

– Vi får positiv feedback fra vores kunder, når de ser, vi tager et socialt ansvar. Alle de fordomme man kan have, og alle de barrierer og uoverensstemmelser, man tror vil opstå, er af langt mindre betydning end dét, alle får ud af sådan et forløb, siger Bruno Bülow.

Fakta

Norisol A/S

  • Etableret i 1977
  • Leverer teknisk isolering, stilladser, facadeløsninger, indretning m.m. til sektorerne: Energi, Marine, Industri og Byggeri
  • Afdelinger i Frederikshavn, Aalborg, Fredericia, København, Lindø og Skælskør
  • 1.500 medarbejdere fordelt i Danmark, Norge og Sverige – ca. 110 arbejder i Region Nord
  • Indgår i partnerskabet ’Sammen om integration’

Hent denne case i printvenlig version (pdf)

Sidst opdateret 20/12 2016
Navigation