Forside » Hvad gør andre? » Historier fra hele landet » NCC: Gentager succes med jobskole for flygtninge

NCC: Gentager succes med jobskole for flygtninge

I 2016 kom 10 ud af 15 flygtninge i job gennem NCC’s særlige jobskole for flygtninge. Derfor vil entreprenørvirksomheden gentage succesen i 2017, og lige nu er ti flygtninge i jobskole hos NCC.

NCC-715x300.png

Entreprenørvirksomheden NCC arbejder tæt sammen med Integrationsnet om en Jobskole for flygtninge, som kombinerer skolegang direkte med praktisk læring. I februar 2016 begyndte 15 flygtninge i NCC’s jobskole, og 10 af dem kom efterfølgende i job.

Den succes vil NCC gerne gentage, og i april begyndte ti nye flygtninge derfor på skolebænken hos Integrationsnet. Og to uger senere var de klar til at prøve sig selv af i praksis på nogle af NCC’s byggepladser.

Teori og praksis koblet tæt sammen

Formålet med Jobskolen er at gøre flygtninge med håndværksmæssig baggrund parat til et job i byggebranchen gennem introduktion og en opkvalificering. Det sker via tid på skolebænken og praktisk arbejde på en byggeplads.

"Der er efterspørgsel på arbejdskraft i byggebranchen, og mange af de flygtninge, som kommer, har erfaring fra branchen, så det giver god mening for os som virksomhed at gå ind i integrationsarbejdet," siger Palle Bjerre Rasmussen, direktør for NCC Building i Danmark.

NCC har udviklet Jobskolen i samarbejde med Integrationsnet, og med Jobskolen vil NCC gerne vise én vej til at løse samfundets store udfordring med integration af flygtninge. Det gælder ikke mindst introduktion til det danske arbejdsmarked.

”Arbejde er afgørende for en succesfuld integration af flygtninge og mening i tilværelsen generelt. Med initiativet håber vi også, at andre i byggebranchen lader sig inspirere til at kopiere,” fortæller Palle Bjerre Rasmussen.

For at gøre flygtninge parat til et job i byggebranchen begynder forløbet med fire uger på skolebænken, der bl.a. omfatter en introduktion til branchen, brancherettet danskundervisning samt sikkerhedsundervisning.

Ud på byggepladsen

Efter skoleforløbet starter flygtningene et 26-ugers praktikforløb på en byggeplads. I år er det NCC’s afdelinger for renovering og byggeri af råhus, der tager imod på seks forskellige byggepladser.

Ved at komme hurtigt ud på arbejdspladserne kommer flygtningene til at stifte bekendtskab med kultur og leveregler. Og når de færdes på byggepladserne, skal de naturligvis også følge NCC’s sikkerhedsregler og bære samme udstyr som alle andre på virksomhedens byggepladser.

Foruden Jobskolen for flygtninge har NCC også haft stor succes med Virksomhedsskolen, der er et lignende projekt for skoletrætte unge. Her fandt mange efterfølgende job hos NCC eller i andre dele af byggebranchen.

NCC’s Jobskole

  • Forløbet i NCC’s Jobskole varer 26 uger. Inden praktikanterne starter, holdes der informationsmøde for medarbejderne på byggepladserne
  • Praktikanterne begynder med tre ugers forberedende undervisning på skolebænken med fokus på arbejdspladskultur, sprog og sikkerhed
  • Efter introduktionsperioden har praktikanterne ugentligt to dages skolegang og tre dage på byggepladserne
  • Fra uge 14 kommer de i længere praktik på byggepladserne.
  • Jobskolen skal efter aftale mellem NCC og Integrationsnet løbe i to år

Ordning og samarbejdspartnere

  • Opkvalificering
  • Virksomhedspraktik
  • Integrationsnet

Et godt råd fra NCC

Tag et socialt ansvar på de områder, hvor det har en værdi for din virksomhed.

Hent denne case i printvenlig version (pdf)

Sidst opdateret 25/07 2017
Navigation