Forside » Hvad gør andre? » Historier fra hele landet » McDonald's: Sami gør sine kolleger stolte

McDonald's: Sami gør sine kolleger stolte

McDonald’s i Gentofte har stor succes med at få flygtninge i arbejde. 36-årige Sami fra Kosovo er blevet så ferm til at vende bøffer og bygge burgere, at han nu er blevet fastansat hos burgergiganten.

McDonalds-715x300.png

Sennep, ketchup, løg, pickles, ost, bøf og brød. Efter 13 ugers virksomhedspraktik og efterfølgende løntilskuds-ansættelse i fire måneder har Sami godt styr på, hvordan McDonald’s cheeseburger skal laves, og på at koordinere under travlhed.

Sami kom til Danmark i 2013, hvor han blev familiesammenført med sin kone. Hjemme i Kosovo drev han en frisørsalon, så erfaringen fra restaurantbranchen var lig nul, da han 1. marts 2016 trådte ind ad døren hos McDonald’s. Men erfaring er én ting, indstilling er en anden.

– Fra dag ét har Sami udvist stor motivation og vilje til at ville lykkes på arbejdspladsen. Det har kun holdt ved, og da han efter sin løntilskudsperiode kunne honorere alle de krav, der stilles til vores medarbejdere, skulle han selvfølgelig ansættes på almindelige vilkår, fortæller Kasper Walsted, der er restaurantchef på McDonald’s i Gentofte.

Klare rammer

Foruden Sami har fem af hans kolleger i restauranten flygtningebaggrund og er startet op med en praktikperiode efterfulgt af løntilskud. Restaurantchefen er overbevist om, at det faste træningsprogram, som McDonald’s fører alle nye medarbejdere igennem, har bidraget positivt til at skabe nogle velfungerende opstartsforløb for integrationsborgerne. Ud over basal uddannelse i fødevaresikkerhed, kvalitetsstandarder og kundeservice får alle et program med 40 timers oplæring med en coach ved sin side. Coachen viser og forklarer procedurerne ‘på gulvet’.

– Jeg tror, at denne grundige oplæring er en væsentlig del af vores succes med flygtningeforløbene. Det kan jo være svært både at skulle forholde sig til et nyt sprog og en arbejdskultur, der er anderledes, end man er vant til. Her får de en tryghed i, at der er helt faste og veldefinerede rammer og retningslinjer for, hvordan vi udfører arbejdsfunktionerne, siger Kasper Walsted og tilføjer:

– Det handler nok også om, at vi er meget klare omkring, hvad vi søger hos de integrationsborgere, vi tager ind. Primært skal de være mødestabile og motiverede for at arbejde. Resten kan vi selv lære dem, pointerer han.

Har målet til fælles med kommunen

Aftalen mellem Sami og McDonald’s blev stablet på benene med Jobcenter Gentofte som mellemstation. Jobcenterets virksomhedskonsulent Lars Hallundbæk henvendte sig til Kasper Walsted og foreslog Sami som kandidat.

– Vi har et rigtig godt samarbejde med Gentofte Kommune. Vi har haft et par kontaktpersoner, som alle har en god forståelse for vores behov. Vi er blevet tilbudt dem, vi kunne håndtere, og de respekterer, at vi kun vil tage én ind af gangen for at kunne køre ham eller hende grundigt ind. Men vi arbejder jo også mod samme mål: at skabe en god ramme for, at vi kan få dem ansat på ordinære vilkår i sidste ende.

Medarbejdere løfter samfundsopgave

Restaurantchefen er ikke blind for, hvilket udbytte indsatsen med integrationsborgerne giver tilbage.

– Når vi har givet dem chancen på arbejdsmarkedet, så kvitterer de ved at være loyale. Vi kan faktisk se, de ofte bliver længere i jobbet end den gennemsnitlige medarbejder. For Kasper Walsted og McDonald’s handler det om mere og andet end arbejdskraft. Ansættelsen af Sami og andre integrationsborgere har affødt reaktioner uden for friturekarrene og sodavandsautomaterne på Nybrovej i Gentofte, hvor restauranten ligger.

– Det er en god måde for os at blive forankret i lokalsamfundet. Man kan mærke den gode stemning, der opstår i restauranten, når der kommer én ind ad døren, som kan genkende ham bag disken fra opgangen ved siden af. Og så giver ansættelsen af integrationsborgere de andre medarbejdere en stolthed og ansvarsfølelse over at bidrage til integrationen, siger Kasper Walsted.

Fakta

McDonald’s Gentofte

  • Restaurationsbranchen
  • 80 ansatte (4.500 ansatte i kædens 89 restauranter i Danmark)
  • McDonald’s er med iSammen om integration og har en jobserviceaftale

Hent denne case i printvenlig version (pdf)

Sidst opdateret 16/03 2017
Navigation