Forside » Hvad gør andre? » Historier fra hele landet » L&P Springs: Gode kolleger hedder ikke kun Jensen eller Hansen

L&P Springs: Gode kolleger hedder ikke kun Jensen eller Hansen

Mangel på arbejdskraft i det blæsende Sydvestjylland har skabt en multikulturel arbejdsplads hos L&P Springs i Varde. Virksomheden leverer fjedre til madras- og møbelindustrien, og flygtninge med teknisk snilde er med til at holde gang i produktionen.

LP-Springs-715x300.png

I Varde Kommune kan geografi og intern branchekonkurrence gøre det svært for produktionsvirksomheder at få fingrene i kvalificerede medarbejdere. Derfor har det for direktør i L&P Springs, Niels Albæk, i mange år været helt naturligt at kaste et bredt net ud, når der skal findes nye kolleger.

– Vi har bevidst valgt at gå efter kandidater, som viser engagement og interesse for faget, frem for at fokusere på deres kulturelle ophav. Det betyder, at mange af vores medarbejdere som udgangspunkt har begrænset industrierfaring og er født uden for Danmarks grænser.

Mangfoldighed og høj medarbejderanciennitet

Hos L&P Springs er op imod 40 procent af medarbejderne af anden etnisk oprindelse end dansk, og flere af dem kan fejre 10 års jubilæum.

I frokoststuen finder man mænd og kvinder fra blandt andet Irak, Syrien, Myanmar, Israel, Polen og Rumænien. Blandt dem er lige nu tre syriske praktikanter, som laver alt fra maskinbetjening til mere håndværksprægede opgaver så som rammeproduktion eller pasning af semiautomatiske proceslinjer.

– Vi har i mange år haft en løbende rekrutteringsaftale med områdets jobcentre og A2B-sprogcentre, hvor vi kontakter hinanden efter behov. Står vi og mangler ekstra hænder, eller har de interesserede praktikanter til vores produktionshold, tager vi en snak og finder en løsning, som passer begge parter, fortæller Niels Albæk.

Sprog og samarbejde i fokus

Med en så multikulturel medarbejderstab er en af de helt store udfordringer i L&P Springs kommunikationen blandt kolleger. Derfor har virksomheden, foruden en mentorordning og obligatoriske sprogkurser, valgt selv at skyde penge i helt konkret on-site danskundervisning.

– I en automatiseret produktion som vores er klar kommunikation alfa og omega i forhold til arbejdssikkerhed og proceskoordinering. Vi afholder selv sprogkurser målrettet vores daglige arbejdsopgaver, sprogbrug og drift, fordi vores erfaring viser, at medarbejderne er langt mere motiverede til at lære, når sprogundervisningen har et konkret formål og er praktisk funderet, forklarer Niels Albæk.

Vigtigt at huske bundlinjen

Økonomi og et ønske om forretningsvækst spiller også en vigtig rolle i Niels Albæks beslutning om at satse på udenlandsk arbejdskraft. En stabil medarbejdertilgang giver god mulighed for at vokse, og praktikordningen giver direkte adgang til dygtige, fremtidige medarbejdere.

– Vi bruger praktikforløbene til at tage temperaturen på en fremtidig ansættelse, og har vi et fornuftigt samarbejde, munder det ofte ud i løntilskud og fastansættelse. Det skal selvfølgelig hænge sammen for os rent økonomisk, så kriterium nr. ét for at blive fastansat er flair og interesse for teknik, siger han.

En klar virksomhedsprofil

L&P Springs’ beslutning om at ansætte på tværs af kulturer startede måske nok som en måde at leve op til en stigende produktefterspørgsel, men i dag ser de også mangfoldigheden som en del af deres virksomhedsprofil. Og de er stolte af det brede medarbejdermix.

- Har en kandidat interesse for teknik, afsætter vi gerne tid til den konkrete oplæring i at bruge maskinerne, og vores udenlandske kolleger er både kvikke og loyale. De yder en ekstra indsats, når vi har travlt, og den vilje og fleksibilitet, synes vi, ofte opvejer de sproglige udfordringer, som vi oplever, siger Niels Albæk og slutter:

- Vi bliver ved med at trampe i pedalerne herude, fordi vi tror på, at det kan lade sig gøre at have fabriksproduktion i Danmark. I det regnestykke indgår udenlandske medarbejdere med teknisk flair og det rette sindelag, og det arbejder vi videre med.

Gode råd

  • Gør sprogundervisningen konkret og relateret til medarbejdernes virkelighed – det styrker motivationen nu og her og det sociale sammenhold på længere sigt, fordi det bliver lettere at falde ind i snakken henover frokostbordet
  • Vær klar i mælet og ærlig over for praktikanten, hvis der er noget, som ikke fungerer. Praktikken er en testperiode, så for begge parters skyld skal man hurtigt og ærligt melde ud, om der er grobund for et fremtidigt samarbejde
  • Småting kan udvikle sig til store problemer, hvis de ikke tages i opløbet. Løbende opfølgning i praktikken – fx hver uge – giver et godt indblik i, hvordan praktikanten trives og oplever forløbet

Fakta

L&P Springs

  • Produktionsvirksomhed med speciale i fjedre til madras- og møbelindustrien
  • Hovedkontor og produktion i Tistrup, nord for Varde
  • 110 medarbejdere
  • Er med i ’Sammen om integration’

Hent denne case i printvenlig version (pdf)

Sidst opdateret 16/03 2017
Navigation