Forside » Hvad gør andre? » Historier fra hele landet » Inelco Grinders: Målet var fra start en fastansættelse

Inelco Grinders: Målet var fra start en fastansættelse

Som mindre virksomhed med en bugnende ordrebog var det for Inelco Grinders afgørende at få den rette flygtning i praktik. Med hjælp fra jobcentret har de fundet et godt match – og deres nye kollega.

Inelco-Grinders-715x300.png

I en lang periode havde hverdagen i den nordjyske virksomhed Inelco Grinders A/S, der er specialiseret i udvikling, produktion og salg af wolfram elektrodeslibere, budt på et stigende aktivitetsniveau. Det fik i foråret 2016 ledelsen til at kontakte jobcentret for at høre til muligheden for at få en ledig flygtning ud i et virksomhedsforløb.

– Vi kiggede fremad og kunne se, at vi ville få brug for en ekstra medarbejder inden for seks måneder, sådan som udviklingen går hos os. Vi snakkede om, at vi kunne prøve at få en flygtning ind. Men så skulle det være før, vi for alvor fik behov for en fuldtidsansat, sådan at vi havde tid til at lære vedkommende op, fortæller direktør hos Inelco Grinders A/S, Anders Thy.

En 13 ugers virksomhedspraktik var derfor en oplagt ordning at gå ind i for Inelco Grinders. Og for Weldetinsae, der i 2015 kom til Danmark som flygtning fra Eritrea, var det en kærkommen måde at få foden indenfor på det danske jobmarked og ikke mindst få mere erfaring i en branche, der lå i god forlængelse af hans tidligere joberfaringer. Weldetinsae har en smedeuddannelse på teknisk skole-niveau med sig fra sit hjemland og var desuden, kort før han begyndte hos Inelco Grinders, i praktik hos en større, lokal metalvarevirksomhed.

Sidemandsoplæring hos alle mand

Hos Inelco forløb den første periode med simple montageopgaver så som at af-isolere kabler og skrue elementer sammen. Efterhånden som han har lært varenummersystemet at kende, tager han nu også del i at håndtere salgsordrer, hvor opgaverne blandt andet består i at plukke fra varelageret samt klargøre og emballere udsendelser til kunderne. Oplæringen foregår på helt lavpraktisk manér, hvor Weldetinsae følges med den, der ellers varetager opgaverne: Han ser, hvordan de gør, får lov at prøve lidt selv, får feedback og så fremdeles. På denne måde har han været forbi de fleste funktioner og været ’makker’ med samtlige medarbejdere.

– Der er stadig ting, han skal læres op i, for eksempel de lidt mere komplicerede opgaver inden for formontering. Men der er fin progression i arbejdet, siger Anders Thy.

Ved siden af arbejdet følger Weldetinsae den obligatoriske sprogundervisning. Jobcenter Jammerbugt har sørget for, at han går på sprogskole om aftenen ud fra den overbevisning, at flygtninge så vidt muligt skal være på virksomheden i de almindelige arbejdstimer ligesom de andre medarbejdere – fordi det skaber den bedste integration. For Inelco Grinders har det også været en positiv oplevelse:

– Vi er glade for, at det har kunnet lade sig gøre. Det har bestemt bidraget til, at han hurtigere er kommet ind i tingene og kender dagsrytmen her, siger direktøren.

Får investeringen tilbage

Weldetinsae er færdig med sin praktikperiode og er nu ansat i løntilskud, hvorefter han med stor sandsynlighed kan forvente en fast plads i medarbejderstaben.

– Jeg gjorde det klart for vores kontakt hos kommunen, at vi tog ham ind med henblik på at fastansætte ham – han skulle ikke bare være her i praktik og så ud igen. Vi er et lille firma, så når vi investerer tid i at lære ham op, gør vi det jo også med forventning om at få noget igen på et senere tidspunkt, siger Anders Thy, som roser Jammerbugt Kommune for at være dygtige til at finde en person, der passer godt ind i virksomheden.

– Det har også været vigtigt for os fra starten at få en ind, der virkelig ville det. Når man er så få mand i virksomheden, skal man kunne regne med hinanden, så det var afgørende, at det basale var på plads. Det gør en forskel, at han er mødestabil og interesseret i at lære tingene, siger Anders Thy.

Det gode match handler også om personlighed

Jobcentret i Jammerbugt Kommune går meget op i at sikre et godt match mellem flygtning og virksomhed.

– Når jeg har den indledende kontakt, så kender jeg typisk både virksomheden og kandidaten på forhånd. Der skal være et fagligt match, men det handler så sandelig også om personlighed. Hvis man ikke har det godt på arbejdspladsen, kan man for eksempel heller ikke lære sproget. Det kræver, at borgeren svinger godt med virksomheden, forklarer Lars Mortensen fra Jobcenter Jammerbugt og fortsætter:

– Weldetinsae er typen, der passer godt ind i en mindre kontekst, hvor der er variation i opgaverne, og hvor tingene er meget ’hands-on’. Det kendskab til ham som person har her været med til at bane vejen for et godt forløb for både flygtning og virksomhed.

Fakta

Inelco Grinders A/S

  • Produktionsvirksomhed – svejsning
  • Etableret i 2010, udsprunget fra Inelco A/S
  • Beliggende i Fjerritslev
  • 7 medarbejdere
  • Med i 'Sammen om integration'

Hent denne case i printvenlig version (pdf)

Sidst opdateret 16/03 2017
Navigation