Forside » Hvad gør andre? » Historier fra hele landet » Grundfos: Flygtninge lærer sprog og dansk arbejdspladskultur

Grundfos: Flygtninge lærer sprog og dansk arbejdspladskultur

En aftale mellem Grundfos og Viborg Kommune, der kombinerer virksomhedspraktik og sprogskole i virksomheden, gør flygtninge klar til at træde ind på arbejdsmarkedet.

Grundfos-715x300.png

Pumpevirksomheden Grundfos i Bjerringbro henvendte sig i december 2015 til Viborg Kommune for at lave en aftale om at tage flygtninge i virksomhedspraktik.

Indtil videre er der etableret 19 praktikforløb i Grundfos' forskellige afdelinger, og samtidig er der oprettet et sprogcenter i virksomheden, hvor en lærer fra sprogskolen er tilknyttet. Her er tanken at knytte arbejde og sprog meget tæt sammen.

Sprogskolen ønsker kandidater på holdene med nogenlunde samme sprogmæssige forudsætninger, så derfor nåede Grundfos og Viborg Kommune sammen frem til, at virksomheden skulle tage imod flygtninge med mindst en gymnasial uddannelse.

Grundfos har mange stillinger, der passer til den målgruppe, og kommunen har projekter med andre virksomheder om andre målgrupper.

Juridisk afdeling fik syrisk flygtning

Ehab Saad Eddin er en af de praktikanter, som Grundfos har taget i praktik. Inden han flygtede fra Syrien, var han jurastuderende, og derfor var det oplagt for Grundfos at tilknytte ham juridisk afdeling.

"Jeg blev meget glad, da jeg på sprogskolen fik at vide, at jeg kunne komme i praktik hos Grundfos. Det er jo en stor, global virksomhed, som alle drømmer om at blive ansat i. Da jeg oven i købet hørte, at jeg skulle starte i juridisk afdeling, følte jeg mig virkelig heldig," sagde Ehab Saad Edin til Grundfos’ medarbejdermagasin Løberen i april.

Samarbejdet med jobcentret og sprogskolen betyder, at der er løbende opfølgning på, hvordan det går med praktikanterne, og er der udfordringer, bliver de søgt løst her. Måske skal der opkvalificering til, eller der kan være andre barrierer, som skal ryddes af vejen, før den enkelte flygtning er klar til arbejdsmarkedet.

"Vi vil som virksomhed gerne engagere os i de samfundsudfordringer, der er i Danmark, og det kan vi gøre ved at tilbyde flygtninge et praktikforløb. Forhåbentlig kan de her få nogle erfaringer, der gør dem i stand til at komme tættere på et job", siger Mogens Lindhard, Senior Manager, Group Social Responsibility.

Grundfos' praktikforløb

  • Aftalen mellem Grundfos og Viborg Kommune går på afklaring af flygtninges kompetencer samt træning til det danske arbejdsmarked
  • Grundfos og Jobcenter Viborg screener i fællesskab kandidater i forhold til uddannelse og erfaring og placerer dem derefter i de mest relevante afdelinger
  • En jobkonsulent fra jobcentret følger løbende op på hver enkelt praktikants fremskridt

Ordninger og samarbejdspartnere

  • Virksomhedspraktik
  • Danskundervisning
  • Sprogskole

Et godt råd fra Grundfos

Hav en klar plan for, hvad målet med praktikken er. Er det fx afklaring af jobparathed, bedre sprogkompetencer, opkvalificering eller ansættelse? Eller noget helt femte?

Hent denne case i printvenlig version (pdf)

Sidst opdateret 06/01 2017
Navigation