Forside » Hvad gør andre? » Historier fra hele landet » Gartneriet Nældebakken: Integrationen spirer på gartneriet

Gartneriet Nældebakken: Integrationen spirer på gartneriet

Fire syriske flygtninge har fået foden indenfor på det danske arbejdsmarked med hjælp fra Gartneriet Nældebakken. For direktør Michael Søndergaard er sæsonansættelse en oplagt mulighed for at hjælpe flygtninge godt på vej.

Naeldebakken-715x300.png

Der er mange veje ind på det danske arbejdsmarked. For de fire syriske flygtninge, der er ansat i løntilskud ved Gartneriet Nældebakken, var det en blanding af høj arbejdsmoral, gode sprogkundskaber og grønne fingre, der fik direktør Michael Søndergaard til at ansætte dem efter en måneds virksomhedspraktik. I dag arbejder de sammen med de øvrige ansatte for, at virksomheden får det fulde udbytte af den vigtige højsæson.

Et startskud ind på arbejdsmarkedet

Det var en mail i Michael Søndergaards indbakke, der gjorde ham opmærksom på, at Odense Kommune søgte virksomheder med overskud til at løfte en del af flygtningeintegrationen gennem virksomhedsforløb. Direktøren handlede hurtigt:

– Vi henvendte os med det samme, for som en meget sæsonbetonet virksomhed ansætter vi en hel del medarbejdere i kortere perioder. Jeg synes, det var en oplagt måde at se, om vi kunne hjælpe nogle flygtninge i gang på det danske arbejdsmarked gennem en kortere ansættelse, fortæller han.

Gartneriet Nældebakken fik otte flygtninge i en måneds virksomhedspraktik, hvorefter de ansatte fire af dem i løntilskudsordning for resten af sæsonen.

Samarbejde får kollegaskabet til at gro

Produktionschef René Jensen kan sagtens forestille sig, at gartneriet ansætter de fire flygtninge på ordinære vilkår, hvis de har arbejde til det i den nye sæson. Udover at de er dygtige til deres arbejde, er de nemlig også faldet godt til med deres danske kolleger.

– Under oplæringen satte vi syrerne sammen med danske medarbejdere, så de kom hele vejen rundt om opgaverne i gartneriet. Samtidig var det en rigtig god måde for både dem og os at komme ind under huden på hinanden, fortæller René Jensen og fortsætter:

– Vores mentalitet er meget ens, og de er dygtige til dansk, så det er gået rimelig nemt.

Det rigtige match

Gartneriet Nældebakken er glad for at kunne bistå integrationen af flygtninge og samtidig gøre det på virksomhedens betingelser.

– Ordningen gav en god mulighed for at prøve af, hvorvidt vi havde et godt match, inden en fastansættelse. Vi har nemlig haft nogle flygtninge, som vi ikke kunne ansætte efterfølgende, da de ikke rigtig passede ind i vores virksomhed, siger Michael Søndergaard.

Til gengæld oplevede virksomheden, at nogle andre flygtninge, som de havde i praktik, passede fint ind i virksomheden og hurtigt udførte deres opgaver på lige fod med de øvrige ansatte.

– Mange af de flygtninge, der kommer til Danmark, har jo en høj uddannelse fra deres hjemland og er meget motiverede. Det, kan vi mærke, er en stor fordel, når de indgår i vores arbejdsfællesskab, fortæller René Jensen.

Beskæftigelse er vejen frem

Før René Jensen lærte de nye medarbejdere at kende, var han nervøs for, om krigen havde sat mærkbare spor hos de fire syrere.

– Mange flygtninge har jo stadig familie og venner i deres hjemland, og jeg vidste ikke, om de havde store traumer med i bagagen. Men vi har slet ikke mærket noget til det, og jeg tror, det er lettere for at mange at holde sig beskæftiget på arbejdsmarkedet end at sidde stille på et asylcenter og tænke på dem derhjemme. Med vores erfaringer kan jeg kun anbefale andre virksomheder at tage flygtninge i virksomhedsforløb, siger produktionschefen.

Fakta

Gartneriet Nældebakken ApS

  • Handelsbranchen – gartneri
  • Gartneriet Nældebakken ligger i Odense
  • I højsæsonen beskæftiger gartneriet cirka 80 medarbejdere
  • Indgår i virksomhedssamarbejdet ’Sammen om Integration’
  • Handelsbranchen – gartneri

Hent denne case i printvenlig version (pdf)

Sidst opdateret 20/12 2016
Navigation