Forside » Hvad gør andre? » Historier fra hele landet » Barrit Mejeri: Næstekærlighed i integrationen

Barrit Mejeri: Næstekærlighed i integrationen

Barrit Mejeri har fået en dygtig medarbejder i Nichiwan Ramadan, der startede som virksomhedspraktikant, før han blev fastansat. Samtidig har butiksbestyrer Helle Madsen fået en bonussøn, hun ikke ville være foruden.

Barrit-Mejeri-715x300.png

På Barrit Mejeri prikker butiksbestyrer Helle Madsen Nichiwan Ramadan på skulderen, når hun synes, det er for lang tid siden, de har taget en kaffepause sammen. For selvom den unge kurder hver dag viser, at han er dygtig til sit arbejde på mejeriet, er det ikke nok. Helle Madsen mener nemlig, at den egentlige integration sker, når vi taler med hinanden i øjenhøjde.

Virksomhedspraktikken gav god oplæring

25-årige Nichiwan Ramadan startede i en tre måneders virksomhedspraktik ved Barrit Mejeri i august 2015. Det blev hurtigt til tre måneder ekstra, der gjorde, at mejeriet kunne ansætte ham i marts 2016 i en form for uformel mesterlære, hvor mejerimestrene sørger for, at den opadgående læringskurve fortsætter.

– Muligheden for at forlænge virksomhedspraktikken gjorde, at vi kunne klare en stor del af Nichiwans oplæring, før vi fastansatte ham. Det tager lang tid at få rutinerne på mejeriet ind under huden, men fra dag ét har Nichiwan vist gå-på-mod og vil altid gerne lære nyt. Det betyder, at han hurtigt er blevet en stor hjælp for os, siger Helle Madsen.

Efter et mislykket match mellem Barrit Mejeri og en anden syrisk flygtning, fandt jobcentret i Hedensted frem til Nichiwan Ramadan. Det har vist sig at være den helt rigtige løsning for begge parter.

En flygtning bliver til bonussøn

Nichiwan Ramadan er som den eneste i sin familie flygtet til Danmark. Derfor er det vigtigt for Helle Madsen, at han ikke blot udvikler sig i sit arbejde på mejeriet – han skal også blive bedre til dansk, falde til og få en god start på sit nye liv.

– Da Nichiwan begyndte sin praktik ved os, gjorde vi det klart for ham, at han skulle betragte os som sine reserveforældre og komme til os, hvis han havde spørgsmål. Når man er flygtet fra Syrien, kan det være svært at finde hoved og hale i, hvad breve fra kommunen betyder, eller hvordan man læser sin lønseddel, fortæller mejeribestyreren og fortsætter:

– Det er den måde, vi gerne vil blive taget imod, hvis situationen var omvendt, så det er faldet os meget naturligt.

Integration kræver næstekærlighed

Det bedste råd Helle Madsen kan give videre til andre virksomheder, der overvejer at tage en flygtning i virksomhedspraktik, er at gøre det med et åbent sind.

– Jeg er klar over, at det ikke er alle, der har overskuddet til at invitere sin virksomhedspraktikant med hjem til aftensmad, men flygtninge skal ikke bare arbejde uden at få noget igen. Vi har et ansvar for at give noget af os selv og hjælpe integrationen på vej ved at fortælle om vores måde at gøre tingene på i Danmark. Det er en slags næstekærlighed, fortæller hun.

Helle Madsen mener ikke, at integrationen er spildt, hvis Nichiwan Ramadan en dag rejser tilbage til Syrien. Så har den unge mejerimedarbejder fået nogle værdier med i rygsækken, som han altid kan bruge.

Kulturudveksling åbner nye døre

Det er ikke kun Nichiwan Ramadan, der har gavn af Helle Madsens hjælp. De daglige snakke giver os nye perspektiver på, hvordan vi lever i Danmark.

– Der er mange ting, som Nichiwan har en anden opfattelse af, end vi har. Men det er sjovt, når han sætter spørgsmålstegn ved ting, som vi bare tager for givet, siger hun og afslutter:

- Vi lærer meget, når vi bare sætter os ned og taler med hinanden som mennesker. Det er vores beskedne bidrag til integrationsopgaven, og det er en metode, vi alle kan bruge.

Fakta

Barrit Mejeri

  • Fødevarebranchen – mejeri
  • Selvstændigt andelsmejeri fra 1887 – producerer i dag udelukkende flødeost
  • Barrit Mejeri ligger i Barrit ved Juelsminde
  • Syv medarbejdere
  • Bestyres af Helle og Brian Madsen

Hent denne case i printvenlig version (pdf)

Sidst opdateret 20/12 2016
Navigation